A kastély stílusa

A kastély stílusa

A kastély a XVI. században csak földszintes udvarház, a 3414 holdas Nagyerdő vadászháza volt. Romantikus, klasszicista stílusban építették kastéllyá 1750-ben.

align=left Főépülete kétszárnyú, ami nagy U alakú udvar kiépítését tette lehetővé. Az egyhangúságot oszlopos árkádok törik meg. Parkja eredetileg 8 hektár volt.

Az épületbe lépve a hall korabeli faburkolatát és gipszmennyezetét csodálhatjuk meg a II. világháború alatt szerencsére épen maradt márványcímeres kandallóval. A kápolnában az oltárkép Boltraffio olasz mester Lódi Magdolnájának egy igen jó másolata volt, amelynek eredetije a Nemzeti Galériában látható. Az oltár két oldalán egy-egy XVII. században készített faszobor állt, ezek ma a soproni Keresztény Múzeumban tekinthetők meg. Szent János apostolt és egy szent püspököt ábrázolják. Alkotójuk ismeretlen.

Az emeleti szalon érdekessége, hogy a bútorzata Bonaparte Lajos király, Napóleon testvérének amszterdami palotájából való. A bútorokat a kastély holland úrnőjének édesapja birtokolta. Halála után lánya, Verseghi Elek első felesége, Jansen Erzsébet örökölte. Így jutott az egykori királyi szalon bútorzata Röjtökmuzsajra.

align=left Az udvart szabályos alaprajzú francia kert díszíti, gömb-bukszussal, kettős sövénnyel és virágnégyszöggel. A déli homlokzati falhoz csatlakozik egy 50x50 méteres zárt kert, középen kis medencével, szökőkúttal.

Kapcsolódó Tartalom